49
9



    • 19 SEPT. 14
    • 5
    CONSTIPATIA – REGIM ALIMENTAR

    CONSTIPATIA – REGIM ALIMENTAR

    49
    9



    Este foarte important să fie tratată boala de  bază  atunci când există sau se poate recurge la tratament simptomatic pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii şi a preveni complicaţiile.

    În primul rând este necesară o înţelegere corectă a fiziologiei actului defecaţiei.

    • Ideală este eliminarea scaunului o dată pe zi însa nu este obligatoriu (depinde și de tipul de alimentație).
    • Trebuie stabilită o oră de scaun, cel mai potrivit la 15-30 minute după un mic dejun mai consistent.
    • Este indicat să beți un pahar de suc de fructe rece înaintea micului dejun pe stomacul gol, sau o cafea fierbinte după.
    • Iniţial poate fi folosit un laxativ, în 3-5 zile intestinul căpătând singur obişnuinţa de evacuare la momentul stabilit.
    • Nu trebuie uitaţi factorii de mediu ambiant – liniştea, curăţenia toaletei care condiţionează psihic defecaţia

    Cura de ape minerale sulfurate este recomandata in constipatia cronica.

    Exerciţii pentru întărirea planşeului pelvin:

    –    Contracţia abdomenului 10 sec apoi relaxarea lui de 5 ori pe zi.

    –    Ridicarea genunchilor din poziţia şezut sau întins de 5-10 ori.

    –    Inspir simultan cu retragerea abdomenului apoi împingerea lui în timpul expirului de 10 ori înaintea evacuării scaunului.

    Masajul colonului: sincron cu expirul cu podul palmei în direcţia peristalticii (anusului) – în sensul acelor de ceasornic, fiecare din cele 5 puncte susceptibile timp de 5 minute.

     

    Terapii „alternative”: acupunctura (diverşi centri situaţi pe mână, braţ), reflexoterapia (la baza policeului), aromaterapia (rozmarin, mentă).

     

    Alimentaţia – este cel mai important factor asupra căruia se poate interveni.

    Constipatia regim alimentar si recomandari pentru pacientii care se confrunta cu o constipatie cronica.

    • Mesele trebuie să fie bogate în fibre pentru a creşte volumul scaunului şi a uşura stimularea motilităţii intestinale şi în lichide (1,5 –2l zilnic chiar mai mult în perioadele călduroase de vară sau dacă sunt administrate diuretice).
    • Alimente bogate în fibre: tărâţe de grâu, seminţe de in urmate de boabele de fasole, mazăre, soia, fulgi de ovăz, musli cu fructe, seminţe de floarea soarelui, mere, portocale.
    • Nu conţin fibre: unt, ouă, peşte, carne, brânză, lapte, ulei, mezeluri, ceai, cafea.

     

    Tratamentul medicamentos = laxativele. După mecanismul de acţiune sunt de mai multe tipuri (emoliente, de contact – cresc peristaltismul prin iritarea mucoasei ex. gemuri, Rixative, de volum, osmotice – lactuloză, manitol, macrogol).

    Eficacitatea lor este similară, dar au efecte secundare diferite. În doze terapeutice şi sub supraveghere medicală corectă (dozări de electroliţi, creatinină), laxativele pot fi administrate cu regularitate, ani la rând (zilnic sau de 2-3 ori/săpt).

    Utilizarea îndelungată poate fi dăunătoare prin: scăderea absorbţiei de vitamine, săruri, nutrienţi, medicamente, deshidratare, pierderea de electroliţi (sodiu, potasiu) şi de vitamine A, D, E, K, pseudomelanoza rectului, sigmoidului, colonului, hepatite toxice, intoxicaţie cu magneziu, efecte funcţionale: intoleranţă gastrică, dureri abdominale, balonări, obstrucţii, efecte pe flora intestinală.
    Interacţiunea laxativelor cu alte medicamente

    –   Accentuarea pierderilor de potasiu când se administrează simultan diuretice tiazidice, corticosteroizi

    –   Laxativele conţinând sulfat de magneziu formează cu tetraciclinele complexe puţin absorbabile

    –   Coagulantele, vitamina K, digitalicele pot fi absorbite mai puţin

    –   Antiacidele cu aluminiu, colesterolamina, opioizii, psihotropele pot scădea efectul laxativelor.
    Nu uitaţi!

    Încercaţi să vă reglaţi  tranzitul intestinal prin regim alimentar recomandat in constipatie. Utilizarea îndelungată de laxative irită colonul şi în timp determină obişnuinţă; Veţi fi tentaţi să  creşteţi progresiv doza de laxative, pentru ca în final să constataţi că de fapt vi se accentuează constipaţia.

    Principii:

    • Alimentatia trebui sa fie mixta,cu alimente care contin celuloza.
    • 5-6 mese pe zi, la interval egale si la ore fixe.
    • Dieta trebuie sa contina suficiente vitamine, in special B1.
    • Dieta trebuie tinuta timp indelungat, cel putin 3 luni.
    • In cazuri de constipatie cronica se elimina complet glutenul pe o perioada de 1-3 luni (paine, cereale cu gluten,biscuiti)

     

    Alimente permise:

    • Legume: fierte sau crude; cartofi, spanac, dovlecei, telina,vinete, fasole verde,mazare, bame, sfecla rosie, salata verde, rosii, verdeturi;
    • Fructe: in cantitate mare cu coaja; pere, caise, mere,struguri, kiwi, prune, piersici, zmeura, cirese albe; fructe uscate smochine, prune, curmale;
    • Cereale si derivate: paine integrala, de graham, paine de secara, fulgi de orez, paste fainoase in cantitate redusa;
    • Preparate lactate: lapte batut, iaurt, chefir,smantana;
    • Dulciuri:miere, dulceata, sucuri de fructe (inclusive rosii);

     

    Alimente interzise:

    • Legume: morcovi fierti, orez simplu (doar cu branza de vaci si fructe)
    • Fructe: banana, afine, coarne, seminte, nuci, alune,mere coapte, catina;
    • Cereale si derivate: paine alba;
    • Preparate lactate: branza de vaci, telemea slaba, cascaval;
    • Condimente iritante: usturoi, piper, ardei iute;

     

    Constipatia regim alimentar – tipuri

    Dimineta pe nemancate:suc de rosii, prune sau smochine inmuiate din ajun in apa rece sau preparate dietetice de mere; maceratie de tarate cu zahar sau suc de rosii cu pere mere natural 50-100 ml.

    Gustarea de dimineata: ceai, paine de graham / integrala cu unt si miere/ dulceata/gem sau lapte, iaurt si paine; lapte batut cu paine integrala/graham.

    Gustarea de  la ora 10.00:fructe crude sau fructe coapte la cuptor (gutui de exemplu); aluaturi grase(tarte) cu fructe; nuci cu paine integrala; telemea cu paine integrala/mamaliga, cu rosii, ardei gras; iaurt cu zahar si paine integrala (daca nu a primit dimineata);

    Pranz:

    Fel I: supa de zarzavaturi cu arpacas; sau bors de sfecla; supa de carne(eventual degresata) cu legume:varza gratinata cu smantana;supa de rosii;sufleu de conopida cu smantana;

    Fel II : mancare de carne cu legume;salata de legume;paine integrala;

    Fel III: fructe crude sau compot sau coapt la cuptor; pepene; budinca de gris sau fulgi de ovaz cu sirop; aluaturi grase (tarte) cu fructe; budinca cu suc de fructe;

    Gustarea de la ora 17.00: fructe coapte sau crude; compot sau aluaturi grase (tarte) cu fruct; preparate dietetice cu mere; iaurt cu zahar si paine integrala; lapte batut cu graham; paine integrala cu miere, marmelada cu gem.

     

    Semnele de alarmă care ridică suspiciunea unei „probleme”  si trebuie să aducă pacientul de urgență la medicul de familie sunt:

    ·         Sânge în scaun

    ·         Scădere ponderală inexplicabilă

    ·         Durere intensă, persistentă

    ·         Constipaţie instalată recent.

     

    Summary
    Constipatia regim alimentar si recomandari pentru pacienti
    Article Name
    Constipatia regim alimentar si recomandari pentru pacienti
    Description
    Constipatia este una dintre cele mai frecvente afectiuni atat in randul adultilor cat si a copiilor. E important sa cunoastem ce alimente putem consuma in aceasta afectiune pentru a ameliora simptomele si a preveni complicatiile.
    Author
    Leave a reply →
  • Posted by but on noiembrie 5, 2015, 7:45 am

    Regim

    Reply →
  • Posted by Elena on decembrie 28, 2020, 6:53 pm

    Buna seara D.na Doctor! Am nevoie de ajutorul dvs. Mama mea in barsta de 84 ani,are de aproximativ 3 luni dureri de burta si stoma,simte cum se inflameaza intestinele…..A luat probiotice,si tot felul de padtile pt.digestie.( procombo,keyonal,digezim,omez,controloc,no.spa)…
    Insa foloseste f.frecvent supozitoare Dulcolax. Acesta poate fi un motiv pentru care ii creste tensiunea si dureri stomac? Rog sa ma ajutati cu o schema de tratament.Este hipertensiva….Multumesc tate mult.Elena 0740971480

    Reply →
  • Posted by 0743205105 on aprilie 22, 2021, 1:50 am

    Bună ziua Domnul doctor, am și eu o fetita de 2 ani și 4 luni și de vrio 4 luni ne combatem cu scaunul tare, nu vrea sa mănânce fructe de nici un fel, ce a-și putea sa ai dau ca să o ajut. Mulțumesc

    Reply →
  • Posted by Mara on aprilie 23, 2023, 12:09 pm

    Bună ziua ! Am și eu o fata în vârstă de 13 ani . Are o greutate normală, face sport , fructe mănâncă și totuși este foarte constipata. Ce as putea să îi dau ? Va rog , mi ar prinde bine niște ajutor….

    Reply →

Leave a reply

Cancel reply

Photostream

Summary
Constipatia regim alimentar si recomandari pentru pacienti
Article Name
Constipatia regim alimentar si recomandari pentru pacienti
Description
Constipatia este una dintre cele mai frecvente afectiuni atat in randul adultilor cat si a copiilor. E important sa cunoastem ce alimente putem consuma in aceasta afectiune pentru a ameliora simptomele si a preveni complicatiile.
Author