Regim alimentar psoriazis vulgar
Recomandari si regim alimentar in psoriazisul vulgar
– Menţineţi un regim alimentar format din 50% alimente crude şi includeţi multe fructe, cereale, legume şi peşte ( pastrav, somon, macrou s.a) în dietă.
– Mâncaţi multe fibre – fibrele sunt esentiale pentru menţinerea unui colon sănătos. Pectina din mere şi tărâţele de psyllium, au proprietatea de a antrena toxinele din intestin şi ajută la eliminarea lor în scaun favorizand ameliorarea leziunilor din psoriazis.
– Utilizaţi suplimente cu ulei de peşte, ulei din seminţe de in sau de primulă. Acestea conţin ingrediente care împiedică producerea şi stocarea de acid arahidonic (AA), care determina aparitia unui răspuns inflamator şi agraveaza leziunile din psoriazis. Produsele lactate desi au un continut redus de acid arahidonic ar trebui evitate pentru a preveni aparitia leziunilor tegumentare.
– Carnea roşie are de asemenea in compozitie acid arahidonic.
– Cea mai importanta sursă de acid arachidonic sunt uleiurile vegetale care se găsesc în compozitia alimentelor coapte, în snacksurile sărate, în margarină şi în dressingurile pentru salate.
– Utilizati suplimente cu ulei de peste, ulei din seminţe de in sau de primula.
– Nu consumati citrice, alimente prajite, alimente intens procesate ( junk food sau fast food), grasimi saturate din carne sau lactate, zahar sau faina alba.
– Alimentele bogate in solanina precum cartofii, vinete, rosii pot contribui la agravarea psoriazisului
– Pentru reducerea roşeţii şi calmarea zonelor iritate, aplicaţi, cu vată, apă de mare pe zonele afectate, de câteva ori pe zi
– Dieta fără gluten în tratamentul psoriazisului – in cadrul observaţiilor clinice, s-a stabilit că la unele persoane care suferă de psoriazis, creşte sensibilitatea la gluten, trecerea la o dietă fără gluten, în asemenea cazuri, ameliorând vizibil evoluţia psoriazisului.
Plante recomandate in psoriazis
– Rădăcina de brusture – decoct combinat folosit în cure lungi (1 lună minim)
Decoct din 4 Iinguri de radacini maruntite Ia 500 ml de apa clocotita; se fierbe 4-5 minute, se infuzeaza acoperit 10-15 minute, se strecoara si se aplica sub forma de comprese, de 3-4 ori pe zi,
– Trifoiul roşu
– Levănţica este bună pentru sau saune sau băi de aburi, combatând inflamaţia şi vindecând pielea iritată.
– Trei frati patati tinctura – in caz de psoriazis si eczeme se fac tamponari cu solutia diluata care se obtine prin adaugarea unei lingurite de tinctura la 100 ml de apa (jumatate de pahar).
– Silimarina (extract de armurariu) – Lagosa – tratament adjuvant in psoriazis pentru cresterea productiei de bila si protectia ficatului
– pentru a reduce roşeaţa şi inflamaţia, daţi jos uşor cojile cu un burete puţin aspru şi aplicaţi un extract de genţiană fără alcool, iar in apa de baie adaugati 2 lingurite de ghimbir.
Suplimente recomandate in psoriazis
– uleiul de seminte in sau ulei de primula deoarece aduc un aport de acizi grasi esentiali importanti pentru toate bolile de piele. Ajuta la prevenirea uscarii tegumentelor.
– vitamina A (25000 UI/zi) – protejeaza tesuturile pielii
– Vitamina D3 (50-100 mg/zi) reprezinta un hormon natural pentru sanatatea pielii
– Zinc (50-100 mg/zi) Proteinele sunt necesare pentru vindecarea, iar metabolizarea proteinelor este dependenta de aportul zilnic de zinc.
– Cartilajul de rechin – inhiba cresterea vaselor de sange pentru a opri dezvoltarea leziunilor din psoriazis. Primele simptome care dispar sunt mancarimea si descuamarea, iar treptat roseata. Pentru obtinerea unui rezultat suplimentele pe baza de cartilaj de rechin trebuie administrate timp de 2-3 luni. Extractul de cartilaj de rechin previne formarea de noi vase de sange care joaca un rol in dezvoltarea si progresia leziunilor de psoriazis. Are de asemenea proprietati antiinflamatorii. Se administreaza oral o data pe zi. Efectele adverse pe termen scurt includ ameteala si eruptii cutanate iar pe termen lung nu se cunosc.
– Complex de vitamina B – B1, B5, B6, B12 si acid folic. Potrivit studiilor, pacientii cu psoriazis prezinta un deficit de acid folic si de zinc. Cerealele integrale, painea, extractele fortificate cu acid folic contribuie la corectarea acestor deficite.
Broccoli, varza si alte legume cu frunze verzi contin folati, forma naturala a vitaminei B9 (acid folic).
– Vitamina C cu bioflavinoizi (2000-1000 UI zilnic) este importanta pentru formarea colagenului si a tesutului pielii contribuind la intarirea sistemului imunitar. Vitamina C, beta-carotenul si antioxidantii stimuleaza si fortifica sistemul imunitar ameliorand simptomele psoriazisului.
– Vitamina E (200 UI/zi) neutralizeaza radicalii liberi care determina agresiuni asupra pielii.
– MSM (metilsulfonilmetan) – necesar pentru repararea tesuturilor.
Alimente permise
– Fructe (proaspete) – cirese, fructe de padure, piersici, mere, prune, caise. Morcovi, caise, mango si legume verzi cu frunze (varza, brocoli, varza de bruxeles, sunt bogate in beta-caroten pe care organismul il converteste in vitamina A esentiala pentru integritatea pielii. Studiile au aratat ca persoanele care consuma cantitati importante din aceste legume au un risc mai mic de a face psoriazis.
– Legume (proaspete, suc sau preparate la aburi) – sparanghel, fasole verde, broccoli, varza, conopida, telina, castraveti, salata verde, spanac, ridichii, sfecla, varza de Bruxelles, arpagic, gulii, praz, patrunjel, dovlecel, macris, linte, mazare, fasole.
– Oleaginoase (crude si nesarate) – migdale, seminte de dovleac si floarea soarelui, susan, seminte de in, macadamia, cereale integrale. Semintele de in, floarea soarelui, dovleac si susan sunt surse importante de acizi grasi omega 3 si au efect similar uleiului de peste. Se pot folosi in amestec consumate la micul dejun cu cereale, iaurt sau alte alimente.
– Proteine de origine animala – peste proaspat (mai ales: somon, sardine, macrou, pastrav, biban oceanic, cambula, eglefin), carne de pui si curcan (de preferat de tara). Grasimea de peste precum somon, sardine, macrou, ton, pastrav contine acizi grasi omega 3 cunoscuti ca acid eicosapentaenoic. Studiile au demonstrat ca pacientii cu psoriazis care consuma 150 de grame de ulei de peste pe zi pot reduce consumul de dermatocorticoizi fara agravarea leziunilor. Aceste efecte par a fi datorate conversiei acidului eicosapentaenoic in substante inflamatorii: leucotriene 3 si 5.
– Crustaceele si cerealele sunt bogate in zinc care se pierd in mod normal prin piele dare la pacientii cu psoriazis se pierde in cantitati importante.
– Painea si cerealele – folosite la micul dejun sunt imbogatite cu acid folic, corectand astfel deficientele acestei vitamine care apar la pacientii cu psoriazis. Studiile au demonstrat ca aproximativ 16% din pacientii cu psoriazis au anticorpi antigliadina pozitivi (marker al bolii celiace) insemnand ca sunt sensibili la glutenul din secara, grau, orz. Acesti pacienti pot prezenta o ameliorare semnificativa a psoriazisului utilizand singurul tratament valabil pentru boala celiaca: dieta fara gluten. Aceasta dieta presupune evitarea completa pe termen lung a glutenului ceea ce presupune o schimbare radicala a obiceiurilor alimentare. Se vor elimina alimente precum paine, paste fainoase, produse de patiserie, produse din orz si secara (bere). Aceste produse vor fi inlocuite cu alimente din faina de orez.
– Produse lactate – lapte din nuca de cocos neindulcit.
– Uleiuri – ulei extravirgin de masline, ulei din nuca de cocos, unt atestat organic.
– Bauturi – apa, suc proaspat din legume sau fructe, ceai din plante medicinale, cafea decofeinizata, ceai verde (o cana zilnic).
Alimente interzise
– Fructe – compot de fructe, fructe necoapte, gemuri, jeleuri, bauturi indulcite cu suc / sirop din fructe, fruncte confiate, citrice (grapefruit, lamaie, portocale).
– Legume – legume la conserva, crema de legume, legume verzi necoapte (precum, rosiile sau ardeiul gras).
– Oleaginoase – arahide, alune, nuci.
– Produse de panificatie – paine alba, biscuiti, paste, cereale, batoane proteice.
– Proteine de origine animala – carne de porc, carne de vita, conserve de carne, carnati, sunca, bacon, salam, somn, peste-spada, rechin, ton alb (pestii cunoscuti ca avand un nivel ridicat de mercur), pateu. Carnea rosie si produsele lactate trebuie consumate cu moderatie deoarece contin acid arahidonic, o substanta inflamatorie naturala implicata in patogenia psoriazisului. Se recomanda evitarea de mezeluri, carnati, conserve, pate, produse din ciocolata, produse de patiserie, grasimi animale, oua.
– Produse lactate – lapte degresat, iaurt simplu sau cu fructe, inghetata.
– Uleiuri – margarina, unt, grasimi hidrogenate, ulei de rapita, slanina.
– Mirodenii si condimente – piper, cuisoare, chimen, anason, scortisoara, boia, mustar, ardei iute, nucsoara, maioneza comerciale, ketchup, sosuri (de soia), otet, coaja de lamaie, curry. In general toate produsele de acest tip care contin conservanti si arome artificiale.
– Zaharuri – indulcitori artificali, zaharul, siropul de porumb.
– Bauturi – bauturi carbogazoase, energizante, bauturi alcoolice si rafinate (vin, coniac, vermut, lichior) limonada si produsele cofeinizate.
– Alcoolul poate fi factor declansator in psoriazis. In studiile efectuate consumul de alcool a fost de 2 ori mai mare la pacientii cu psoriazis fata de grupul de control.
– Altele – muraturi, ciocolata, oua.
Multumesc pt regimul bine conceput. Ma intereseaza orice inf despre psoreaziz. Cu respect.
Reply →Eu am de 14 ani psoriazis.
Trebuie evitat stresul din regimul de viata. Antrenati-va sa fiti calmi.
Acum multi ani cand inca se studia psoriazisul, erau care se vindecau urmand un tratament de destrasare cu sedative si regim de stres, cum s-ar zice, si le trecea dar era de foarte lunga durata. Dar azi nimeni nu este dispus sa stea cu lunile / anii intro clinica doar ca sa se destreseze. (Asta mi-a zis doctorul). Asa ca ne continuam viata cum putem incercand remedii.
Iar pentru cei care au rude, sotii, care ii ajuta la boala, nu panicati si speriati omul. Este inutil si mai rau le faceti.
Regimurile alimentare n-au prea functionat la mine. Dar perioadele cand sunt stresat sau puternic emotionat ma afecteaza urgent. Incercati sa nu faceti din boala in sine un factor de stres pentru ca duceti la un cerc vicios.
Ca de la pacient la pacient… Atentie! Unele regimuri si interzicerea unor alimente mai de graba creaza o stare de stres. Daca vedeti ca nu va ajuta, renuntati la acel regim.
Tot de la un doctor am aflat: Exista unele creme si tratamente dovedite altele nedovedite inca, si de asta exista miii de regimuri dar nu toti recomanda doar ce e dovedit. La indicati medicului, eu incerc sa urmez acum unul in care am interzis la carnea de pui, vitel, miel (cica ar contine o substanta care favorizeaza), si permis la cea de peste, curcan. Dar e greu sa renunt la carnea de pui… Vad eu 🙂
Personal, mi se par ciudate tratamentele cu pastile. Unele sunt imunosupresive. Le evit. Se joaca cu sistemul imunitar. Dar medicul probabil recomanda asta dupa o logica. Si daca ajuta cu atat mai bine.
Si bineinteles orice ati urma adaugati:
Reply →EVITAREA STRESULUI! Fiti calmi, dragii mei ! Mai lasati grijile deoparte! 🙂