12
2



    • 28 OCT. 14
    • 1
    Pozitia corecta in fata calculatorului

    Pozitia corecta in fata calculatorului

    12
    2



    Sfaturi utile privind o postura corecta la birou cand lucrati la calculator

    Cu siguranta ne amintim de primii ani de scoala cand invatatoarea ne atentiona mereu sa adoptam o pozitie dreapta a spatelui (eventual si cu mainile la spate) si sa nu stam cu nasul in caiet atunci cand scriem. Cu timpul insa lucrurile s-au schimbat si din pacate nimeni nu ne mai corecteaza postura atunci cand ne aflam in fata unui birou.
    Intr-o societate in continua dezvoltare job-ul omului modern de obicei presupune munca in fata unui calculator sau pretrecerea unei perioade importante de timp in fata unui birou. Cu timpul este posibil să apară dureri ocazionale, urmate ulterior de dureri mai serioase de coloana, acestea fiind cele care de cele mai multe ori aduc pacientul la medic. Este important de stiut ca problemele coloanei vertebrale pot fi prevenite prin cateva reguli simple privind pozitia corecta in fata calculatorului:

    – Verificaţi postura dumneavoastră – stati drept Foarte multe persoane tin gatul mult mai in fata, datorita distantei sau pozitionarii incorecte a monitorului, si fara a-si da seama, adopta aceasta postura si cand merg, iar apoi cu greu se pot dezobisnui sau pot corecta acest defect.

    – Folositi un scaun confortabil şi ferm care sa va sprijine spatele. Ajustaţi scaunul pentru a găsi poziţia cea mai confortabilă la birou, înălţimea scaunului trebuie să fie astfel încât coapsele sa fie orizontale; antebraţele ar trebui să fie aproximativ orizontale; genunchii trebuie sa fie uşor mai ridicati decât scaunul dumneavoastră. Partea din spate a scaunului ar trebui să sprijine partea inferioara a spatelui. În cazul în care spatarul nu sprijina portiunea inferioara a spatelui, puneti in locul respectiv un prosop rulat sau o perna mica .

    – Eliminati obiecte voluminoase, cum ar fi portofelul, cheile sau orice astfel de lucruri din buzunarele din spate atunci când stati, deoarece acestea pot perturba echilibrul spatelui.

    – Asiguraţi-vă că există suficient spaţiu în birou pentru ca picioarele sa se poata mişca liber. Mutaţi orice obstacole, cum ar fi cutii sau echipamente.

    – Relaxaţi-vă umerii. Partea de sus si antebraţul ar trebui să formeze un unghi drept cu încheietura mâinii şi mâna sa fie într-o linie aproximativ dreaptă. Este cotul indoit la 90°? Daca nu, ajusteaza inaltimea scaunului. Este important ca antebratele sa stea comode si drepte atunci cand tastezi, nu ridicate.

    – Utilizati calculatorul ca şi cum aţi canta la pian, cu degetele în sus şi în jos. Mutati degetele lateral ca sa tastati.

    – Poziţionaţi mouse-ul la aceeaşi înălţime cu tastatura. Când glisaţi mouse-ul în jur, miscati intreg bratul şi nu doar încheietura mâinii.

    – Acum daca intreaga ta postura este corecta, inchide ochii, apoi deschide-i. Privirea trebuie sa cada pe centrul monitorului, altfel iti vei forta iar gatul si spatele pentru a lucra. Daca privirea cade mai jos sau mai sus de centrul monitorului, ajusteaza inaltimea acestuia.

    – Asiguraţi-vă că aveţi suficient spaţiu pe birou pentru documentele de lucru şi alte echipamente.

    – Evitati intinderile repetate fortate pentru a ajunge la lucrurile de care aveţi nevoie.

    – Nu stați in aceeasi pozitie perioade lungi de timp. Faceţi pauze frecvente scurte, pauze de cel puţin 5-10 minute la fiecare oră.

    – Organizaţi-vă ziua de lucru, astfel încât să nu stati la calculator pentru mai multe ore fără pauză. Varietatea este cheia. Pauzele dese si scurte sunt mai bune decât cele mai lungi. Recomandam o pauza de 10 minute la fiecare ora de lucru la calculator.

    Cateva exercitii simple pe care le poti face zilnic cand iti simti umerii si spatele incordat:

    – fara a face miscari bruste, apleacati capul usor spre stanga si stai asa cateva secunde, dupa care lasati capul sa cada usor in fata si si miscati-l pana ajungi in partea dreapta; repetati aceasta miscare usoara si de la dreapta la stanga;

    – ridicati umerii usor spre fata si ii duceti spre spate, ca si cum ati desena un cerc; repetati miscarea de cateva ori;

    – rotiti de mai multe ori fiecare brat spre fata si apoi repetati miscarea spre spate;

    – duceti mana stanga la spate, iar mana dreapta duceti-o peste umarul drept; incearcati astfel sa prindeti mainile si trageti usor spre spate, pana simtiti ca v-ati indreptat muschii spatelui; repetati miscarea cu mana dreapta la spate si cea stanga peste umar.

    – Întindeti-va spatele si picioare trăgând fiecare genunchi la piept, si menţineti această poziţie timp de câteva secunde.

    Leave a reply →
  • Posted by Alexandru on decembrie 12, 2017, 9:15 pm

    Multumim pentru infornatii!

    Reply →

Leave a reply

Cancel reply

Photostream