10 metode de prevenire

1

Evitați să devenți supraponderală. Obezitatea crește riscul de cancer mamar după menopauză, perioada când incidența acestei afecțiuni este maximă.

2

Faceți mișcare în fiecare zi.Studiile au arătat că efortul fizic reduce riscul de cancer mamar cu 10-30%.

3

Hrăniți-vă sănătos. Mâncați cât mai multe fructe, legume,cereale integrale și consumați cât mai puține băuturi carbogazoase și grăsimi.Proteinele se pot obține din piept de pui și pește, renunțați la carnea de porc.

4

Consumați alcool cu moderație sau deloc.Băuturile alcoolice cresc riscul de cancer mamar.

5

Evitați “terapia de substituție hormonală”. Dacă totuși trebuie să luați hormoni pentru a “îmblânzi” simptomele menopauzei, evitați medicamentele cu progesteron sau utilizați-le numai 3 ani.

6

Nu fumați. Pe lângă alte efecte negative, fumatul o perioadă îndelungată este asociat cu un risc crescut al cancerului mamar.

7

Participați la sondaje și campanii. care implică prevenția cancerului mamar.

8

Dacă luați medicamente blocante ale estrogenului și aveti peste 60 de ani, consultați medicul curant asupra posibilelor efecte adverse ale unora dintre aceste substanțe.

9

Hrăniți-vă la sân copilul. Mamele care își hrănesc bebelușul la sân cel puțin un an au un risc mult mai scăzut de a dezvolta cancer mamar.

10

Mergeti la doctor pentru controale medicale perioduce.

  • Cele mai comune metode de depistare a cancerului mamar includ:

    Autoexaminarea sânilor – O procedură simplă pentru detectarea nodulilor mamari.Majoritatea nodulilor sunt benigni, dar cel puţin unul din 10 noduli va fi de natură neoplazică. Dacă depistaţi vreun nodul, contactaţi medicul cât mai repede posibil.

    Examinarea clinică a sânilor – Aceasta constă în examinarea de către medic a sânuluiși a axilei pentru depistarea nodulilor sau altor formaţiuni anormale.

    Mamografia – Este o radiografie mamară care poate adesea depista tumori caresunt prea mici pentru a putea fi palpate de medic.

    Ecografia – Folosirea de ultrasunete pentru a genera o imagine a glandei mamare.

    Biopsia – Prelevarea și examinarea sub microscop a unei probe de ţesut pentru a sedepista existenţa celulelor canceroase.

    Rezonanţa magnetică nucleară (RMN) – Oferă o imagine tridimensională aglandei mamare și poate fi mai exactă în detectarea anumitor anomalii.

  • Când medicul suspectează un cancer de san care s-a răspândit în organism (ametastazat) poate recomanda teste suplimentare care includ:

    Computer tomografia – care redă imagini detaliate ale organelor şi structurilordin torace, abdomen şi pelvis;

    Scintigrafia osoasă – pentru a depista metastazele osoase;

    • Computer tomograf su RMN cerebal – pentru depistarea metastazelor cerebrale.

  • Examen Clinic al Glandei Mamare

    Fă-ți o programare chiar acum la medicul de familie pentru a preveni un cancer de san! Află că ești bine!