Cum trebuie să examinez pielea ca să depistez la timp simptome posibile de cancer?

Mulţi specialişti în dermatologie recomandă tuturor oamenilor să-şi examineze periodic (o dată pe lună) pielea pentru a contabiliza toate aluniţele noi, petele şi alte schimbări de la suprafaţa pielii ce pot avea vreo legătură cu cancerul.

1

Pentru a examina întregul corp, trebuie să vă dezbrăcaţi până la piele într-o încăpere bine luminată în care se află o oglindă verticală mare.

 

2

La început, examinaţi-vă cu atenţie faţa, urechile şi partea din faţă a gâtului, pieptului şi abdomenului.

 

3

Privind în oglindă, examinaţi minuţios pielea de pe cap, separând cu pieptenele şuviţe cât mai subţiri de păr.

4

Ridicaţi mâinile în sus şi, privind în oglindă, examinaţi atent pielea de la subsuori.Mai apoi, examinaţi-vă unghiile şi pielea între degetele de la mâini.

5

Aşezaţi-vă pe un scaun (sau pe muchia căzii) şi examinaţi amănunţit regiunea organelor genitale, coapsele, fluierul piciorului, unghiile şi pielea între degetele de la picioare.

6

Întorceţi-vă cu spatele la oglinda mare şi, ţinând în mâini o oglindă ceva mai mică, examinaţi-vă cu atenţie şalele, spinarea şi partea posterioară a gâtului.

7

Utilizând o oglindă mică, examinaţi-vă partea din spate a coapselor şi pielea de la perineu.

 

8

Dacă aveţi posibilitate, fotografiaţi aluniţele şi petele de pe pielea dvs.

 

 

 

Atenţie!

Chiar dacă vă examinaţi des şi minuţios pielea, nu trebuie să mizaţi prea mult pe precizia acestui «examen». Chiar şi specialiştii experimentaţi în dermatologie nu întotdeauna pot determina cu ochiul liber dacă o anumita schimbare ce survine pe piele este «periculoasă» sau nu.

Dacă, în timpul unui examen regulat, observaţi pe pielea dvs. vreo formaţiune sau vreo schimbare ce poate fi sugestivă pentru un cancer de piele, e mai bine să mergeţi la medic pentru un control periodic al alunițelor.

 

 • AFLĂ CUM TE POŢI ÎNSCRIE !

  Înscrierea la un medic de familie este foarte uşoară. Iată care sunt documentele de care aveţi nevoie...
  Afla mai multe
 • BUCURĂ-TE DE AVANTAJE!

  Vrei să ştii care sunt avantajele de care beneficiezi dacă eşti înscris pe lista Dr. Diana Enăchescu?
  Afla mai multe!
 • PROGRAMEAZA-TE ONLINE

  Luni, Miercuri   14:00 - 19:00
  Marţi, Joi, Vineri  09:00 - 14:00
  Fa-ti online o programare!
  • Control Periodic Alunițe

   Cheia pentru a putea trata melanomul şi cea mai bună metodă de reducere a mortalităţii este depistarea precoce a manifestărilor tumorii. “Este mai bine să previi, decât să tratezi” se aplică şi în cazul melanomului. Programează-te chiar acum pentru un control al alunițelor!