Bolile cardiovasculare reprezinta o categorie ce cuprinde mai multe afectiuni ale inimii si ale vaselor de sange. In general bolile cardiovasculare apar in urma afectarii vasculare prin ateroscleroza. Aceasta presupune reducerea diametrului vasului de sange pana la infundarea completa. Procesul de ateroscleroza incepe inca din tinerete si progreseaza o data cu inaintarea in varsta. In momentul in care vasul de sange se infunda, sangele nu mai ajunge la tesuturi, producandu-se infactul miocardica, accidentul vascular cerebral ischemic si alte sindromuri ischemice care se pot finaliza prin invaliditatea pacientului sau decesul acestuia.
Romania ocupa locul III in lume cu un procent de 62% dintre romani murind din cauza bolilor cardiovasculare. In acest sens, pentru a se face preventia bolilor cardiovasculare s-au efectuat numeroase studii clinice si statistice care au identificat si corelat anumiti factori de risc cu aparitia acestor afectiuni cardiace.
Cei mai importanti factori de risc asociati bolilor cardiovasculare sunt: varsta, ereditatea, genul masculin, fumatul, colesterolul crescut, obezitatea, sedentarismul, stresul si boli precum hipertensiunea arteriala sau diabetul zaharat. Dintre acestia, unii factori sunt nemodificabili ( exemplu varsta si ereditatea), insa majoritatea pot fi tinuti sub control.