0
0



    • 16 SEPT. 14
    • 0
    CE ESTE VERTIJUL?

    CE ESTE VERTIJUL?

    0
    0



    CE ESTE VERTIJUL?
    VERTIJUL este un concept nu foarte clar inteles de catre pacienti, multe persoane definind prin acest termen senzatia ca lucrurile se invart in jurul lor, ameteala, nesiguranta sau dezechilibru in mers sau la intoarcerea capului, senzatia de “negru in fata ochilor”.

    VERTIJUL este unul dintre cele mai frecvente simptome care determina o persoana sa se adreseze medicului.

    Nu orice ameteala inseamna vertij. De aceea, discutia cu medicul si consultul propriu-zis sunt esentiale in identificarea posibilei cauze a simptomelor tale sau celor apropiati tie. Este foarte important sa mergi la medic si sa raspunzi cat mai precis la intrebarile acestuia!

    Urechea, organ al echilibrului si auzului, este responsabila de monitorizarea in fiecare moment a pozitiei si miscarilor capului. Organul echilibrului se gaseste in urechea interna, bine protejat de oasele craniului. Urechea interna se continua spre exterior cu urechea medie si urechea externa.

    Receptorii aflati la nivelul urechii interne informeaza permanent creierul asupra pozitiei capului si corpului in spatiu, permitand echilibrarea constienta.
    Atunci cand receptorii de echilibru de la nivelul urechilor interne (dreapta sau stanga) nu functioneaza in mod egal, poate sa apara VERTIJUL. Vertijul se insoteste adesea de fenomene neurovegetative (greata, varsaturi, transpiratii, paloare) severe, care pot speria pacientul aflat in criza de vertij si, pe termen lung, pot determina teama de a mai iesi singur din casa.

    Nu devenim constienti de performantele pe care le poate atinge acest mic organ deosebit de complicat decat in momentul cand apare o afectiune, care se traduce clinic prin VERTIJ.

    Nu toate cazurile de vertij sunt la fel (intensitatea si durata pot fi diferite), de aceea fiecare pacient are propria lui poveste, propriul fel de a privi lucrurile

     

    RECOMANDARI PENTRU PACIENTII CARE SUFERA DE VERTIJ
    CATEVA REGULI DE BAZA TREBUIE RESPECTATE:

    • Exercitiile trebuie incepute imediat dupa terminarea crizei severe de vertij, in sedinte repetate de doua ori pe zi;
    • Un exercitiu trebuie repetat de cateva ori la rand si reluat dupa o pauza;
    • Exercitiile care iti provoaca ameteala sunt cele care te vor ajuta pe termen lung la recastigarea echilibrului;
    • Viteza de executie se creste in momentul in care un exercitiu nu iti mai declanseaza nici o simptomatologie;
    • Programul de reeducare vestibulara dureaza minim sase saptamani;
    • Exercitiile prezentate mai jos se introduc progresiv in programul tau de recuperare, pe masura ce ameteala se amelioreaza.

    CONCLUZIE
    Dupa ce ai efectuat cu regularitate pentru o lunga perioada de timp aceste exercitii in completarea tratamentului medicamentos prescris de medicul tau, speram ca iti vei relua activitatea obisnuita mai repede, fara teama de a iesi singur pe strada. Speram ca-ti vei misca relaxat privirea printre rafturile magazinelor si ca te vei bucura din nou de plimbarile în parc! Pentru a reveni cat mai curand la activitatile tale zilnice, este foarte important sa nu devii inactiv imediat dupa recuperare.

    Mai trebuie sa stii ca nu toate cazurile de vertij sunt la fel (intensitatea si durata pot fi diferite), de aceea fiecare pacient are propria lui poveste, propriul lui fel de a privi lucrurile.

    Poti intelege mai multe citind „Povestile Vertijului”, un material despre pacientii cu astfel de probleme accesati:

    http://www.vertij.ro/povestilevertijului/

    Dar cel mai important este sa cauti raspunsuri si solutii in singurul loc unde poti gasi un final fericit pentru povestea ta, indiferent de caracteristicile ei: la medic!

    Summary
    Article Name
    Ce este vertijul - informatii si recomandari pentru pacienti
    Description
    VERTIJUL propriu-zis, descris ca senzatia de rotire a lucrurilor in jurul pacientului si este cel mai adesea determinat de o afectiune a urechii interne.
    Author
    Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply

Photostream

Summary
Article Name
Ce este vertijul - informatii si recomandari pentru pacienti
Description
VERTIJUL propriu-zis, descris ca senzatia de rotire a lucrurilor in jurul pacientului si este cel mai adesea determinat de o afectiune a urechii interne.
Author