3
0  • 27 OCT. 14
  • 0
  Prima vizita la domiciliu a nou nascutului

  Prima vizita la domiciliu a nou nascutului

  3
  0  Medicul de familie este alături parinti odata cu venirea unui nou membru in familie. Imediat după ce ajunge mămica acasă cu bebelusul, medicul de familie ii face o prima vizita la domiciliu a nou nascutului pentru ca mai apoi sa ii urmareasca cu foarte mare atentie cresterea si evolutia trecând prin toate etapele de dezvoltare de-a lungul vieţii.

  Comunicarea parinti – medic de familie este foarte importanta, iar medicul este persoana care va raspunde la intrebari si va face vizite copilului de aceea este bine sa pastrati o legatura stransa.

  Parintii sunt sfatuiti sa anunţe medicul de familie din timp referitor la data estimată a naşterii bebeluşului astfel incat toata lumea sa fie pregatita pentru venirea nou nascutului pe lume. In cazul in care parintii nu sunt înscrişi la un medic de familie atunci este momentul să ia aceasta decizie pentru a putea beneficia de vaccinări şi asistenţă pentru copilas. Aceasta asistenţă este gratuita si se acordă chiar dacă părinţii nu lucrează, copiii având gratuitate la serviciile de sănătate.

  Imediat după naştere si iesirea din maternitate parinti vor stabili impreuna cu medicul de familie detaliile pentru o prima vizita la domiciliu a nou nascutului.  Consultatia la domiciliu necesita niste pregatiri mai speciale atat pentru medic cat si pentru parinti in sensul ca acestia vor primi o multitudine de sfaturi si informatii despre principalele semnale de alarma, ce medicamente trebuie sa aiba la indemana in casa, cum trebuie sa pregateasca bebelusul inainte de vaccinare, care este politica medicului de a raspunde solicitarile lor si la telefon in afara orelor de program. Astfel veti afla exact cum sa procedati in caz de nevoie, in cat timp primiti un raspuns si cum sa procedati in caz de urgente.

  In acest sens pentru urgente, parintii vor primi numarul de telefon mobil al medicului de familie si vor fi rugati sa lase la randul lor datele de contact (telefon si adresa de email) pentru a putea fi contactati in vederea stabilirii datelor de vaccinare si pentru a primi informatii in format electronic corespunzatoare varstei si etapei de dezvoltare a bebelusului.

  Printre materialele in format electronic se numara si masurile in caz de urgenta – spre exemplu in cazul in care un copil mic face un puseu febril, parintele trebuie sa stie cum sa actioneze pentru a scadea rapid febra, iar ulterior sa urmareasca  starea copilului  si sa se adreseze medicului pentru un consult. Intotdeauna starea de spirit a parintilor influenteaza si starea copilului, de aceea este important ca parintele sa fie stapan pe sine pentru ca vor fi multiple situatii dificile in primii ani ai copilului.

  Odata ajuns la domiciliu, medicului i se va inmana dosarul continand copii dupa certificatul de nastere, actele de la spital, recomandarile medicului neonatolog si toate celelalte acte care vin cu acestea si pe care spitalul le-a eliberat. Este foarte important ca medicul de familie sa fie la curent cu eventualele probleme aparute in timpul nasterii, scorul Apagar al bebelusului, lungimea si greutatea.

  Pe parcusul primei vizite medicul de familie va face o examinare detaliata a copilului, ii va verifica functiile motorii, forma picioarelor, a capului, reflexele si se va informa cu privire la programul de somn si de masa. Parintii sunt sfatuiti sa ii comunice medicului temerile si toate  intrebarile pe care, in prealabil, le-au notat in agenda copilului, pentru a nu fi uitate. Nu exista intrebari aparent stupide, si este important sa nu fie evitate anumite intrebari oarecum delicate, pentru ca orice amanunt poate fi important si demn de luat in seama.

  Urmatoarea vizita la domiciliu a medicul de familie va fi  la vârsta de o luna a bebeluşului, pentru un control de rutină. Desigur si aceasta vizita trebuie să fie programaţă telefonic dinainte. Ulterior urmatoarele consultatii ale sugarului se pot desfasura la cabinet sau la domiciliu daca parintii solicita aceste vizite si pot fi vizite pentru un control de rutina sau in caz de imbolnavire a bebelusului.

        Pentru urmatoarele vizite la medicul de familie este recomandat sa va notati, pe langa intrebarile care va intereseaza si ce ati observat la copil, momentele importante in dezvoltarea bebelusului (de exemplu, cand se intoarce de pe o parte pe alta, cand zambeste prima oara, cand isi tine singur capul sau sta in fundulet, cand incepe sa mearga de-a busilea sau in picioare). Pe masura ce copilul creste, pe langa informatiile necesare despre alimentatie si diversificare, este indicat sa aflati informatii despre cum sa stimulati dezvoltarea motorie si cognitiva a copilului, de exemplu ce tipuri de jucarii ar trebui folosite, cum sa alternati timpul de odihna cu cel de masa si invatare/ joaca.

  In calitate de medic pentru mine este o adevarata placere sa observ cum cresc si se dezvolta copiii, cum personalitatea lor capata contur. In timpul consultatiilor, pe langa masuratori si consultul medical propiu-zis, intodeauna exista o discutie cu parintii pentru a afla informatii pretioase despre ritmul de crestere al micutilor. Imi place sa vin in intampinarea nevoilor parintilor oferindu-le raspunsuri tuturor intrebarilor astfel incat meseria de parinte sa devina mult mai usoara si sa ii pot ajuta pe parinti sa se bucure de fiecare etapa de dezvoltare evitand pe cat este posibil accidentele si imbolnavirile.

  Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply

Photostream