O alaptare corecta pentru un bebe sanatos!
Alăptarea este foarte importantă în viaţa fiecărei proaspete mămici. Succesul alimentaţiei la san depinde în mare parte de poziţionarea corectă a mamei şi a copilului, precum şi de prinderea corectă a sanului de către sugar.
Dacă acesta nu stă într-o poziţie corespunzătoare, el nu va putea apuca cum trebuie sfîrcurile, iar alăptarea va deveni chinuitoare atît pentru mama, cat şi pentru bebe.
Trebuie să adoptaţi o poziţie comodă pentru o alaptare corecta, deoarece fiind relaxată se stimuleaza lactaţia şi secreţia de endorfine atat de benefice pentru o relaţie între mamă şi copil. Spatele şi braţul pe care ţii copilul trebuie să fie bine sprijinite! (oboseala inhibă reflexul de ejecţie al laptelui).
Reguli de poziţionare a copilului
– Capul şi corpul copilului trebuie să fie în linie dreaptă (urechea, umerii , şoldul să fie într-o linie, paralel cu corpul tău) deoarece sugarul nu poate să apuce sanul, să sugă sau să înghită dacă are capul răsucit.
– Faţa copilului trebuie să privească sînul tău cu nasul în dreptul mamelonului.
– Corpul copilului trebuie să fie faţă în faţă cu corpul tău, uşor întors în afară, cît să privească spre faţa ta. Dacă îl întorci complet spre tine poate să alunece de la sîn.
– Fesele nou-născutului trebuie susţinute, sugarului mare i se susţine numai partea superioară a corpului. Dacă susţii fesele cu mîna de la acelaşi braţ pe care se află corpul copilului, trebuie să fii atentă deoarece capul poate fi împins prea departe spre cot.
– Cît mai aproape de mamă. Se recomandă cît mai mult din corpul copilului să atingă corpul tău.
– Se duce copilul la san nu sanul la copil!
Primul supt este adesea dureros pentru mămică, mameloanele fiind încă destul de sensibile. E bine de ştiut faptul că, în timp ce alăptezi după naştere, poţi simţi contracţii uterine dureroase, ceea ce nu trebuie însă să te îngrijoreze, din contra: acestea sunt binevenite deoarece favorizează revenirea uterului la starea sa anterioară.
Susţinerea sanului
În perioada alăptării sanii devin mari şi asta necesită susţinerea lor în timpul mesei. Ţinerea sanului permite susţinerea lui şi oferirea corectă sugarului a zonei areolare.
De obicei se practică susţinerea sub formă de C (C-holder), U (U holder) sau V (V holder). Susţine-ţi sanul sub formă de C (C-holder) sau U (U holder) – policele deasupra (fără a apăsa prea tare) şi mai depărtat de areolă, iar restul degetelor susţinînd sanul, astfel faci posibil ca bebeluşul să ia cat mai mult din areolă în gură. În timpul suptului, pentru a evita rănile, se recomandă să susţii în continuare sanul.
În mod normal, nu se mai recomandă susţinerea sanului sub formă de V, pentru că rişti să–ţi aşezi degetele prea aproape de mamelon şi copilul va prinde doar mamelonul.
Susţinerea sanului în condiţii speciale
În cazul copilului prematur trebuie să susţii la alăptare atît bărbia copilului, cat şi sanul (poziţia “Dancer”).
Există cazuri cînd mamelonul este ombilicat sau retractat. Pentru aşa situaţii se recomandă susţinerea sanului sub formă de „sandwich” din poziţia C – policele şi restul degetelor se apropie în aşa fel încat areola devine ovală apoi cu degetele apasă spre peretele toracic, apăsand mai mult cu policele pentru a ieşi mamelonul.
În cazul sanului mare, acesta trebuie susţinut cu două mîini.
Ataşarea copilului la san
Poziţionarea corectă a copilului la san („ataşarea”) este extrem de importantă pentru alăptarea cu succes a copilului. Un copil care nu s-a ataşat bine are tendinţa să-ţi mestece mamelonul încercand să tragă lapte. Aceasta poate duce la apariţia unor probleme cum ar fi rănirea mamelonului (ragade). De asemenea, copilul va suge o cantitate insuficientă de lapte. Un copil bine pozitionat va prinde în gura mamelonul, dar si cea mai mare parte a areolei.
Mulţi copii au nevoie de ajutor pentru a învăţa cum să «se ataşeze» de san în mod corect, dar cu puţină răbdare şi perseverenţă vor reuşi. Poate îţi este mai uşor, la început, să sprijini copilul pe o pernă. Nu este necesar să apeşi sanul pentru a facilita respiraţia copilului. Nările lui sunt adaptate, astfel încît copilul poate suge şi respira în acelasi timp.
Tehnici de ataşare corectă la san
1. Înainte de a pune copilul la san este recomandat să freci mamelonul între degete, manevră care stimulează reflexul ocitocinic de ejecţie al laptelui şi cu un pic de lapte ungi mamelonul;
2. Mamelonul trebuie să fie vis-a-vis de nasul copilului;
3. Atinge buzele copilului cu mamelonul;
4. Aşteaptă pană acesta deschide gura mare;
5. Apropie repede copilul de sîn (ţinandu-l de umeri şi ceafă);
6. Poziţionează buza de jos a copilului sub mamelon astfel încat bărbia să atingă sînul;
7. Ai grijă ca copilul să cuprindă cat mai mult din areolă în gură (nu numai mamelonul) mai ales partea de jos, astfel că dacă se vede o parte din areolă, acesta să fie deasupra buzei superioare a copilului şi nu sub buza inferioară.
Dacă copilul nu-şi deschide bine gura şi prinde doar mamelonul sau te doare în timpul suptului, trage bărbia în jos şi împinge copilul mai aproape de tine.
Dacă în continuare te doare mamelonul (copilul nu prinde bine), întrerupe suptul şi reaşează copilul la san. Cand scoţi mamelonul din gura copilului, bagă mai întai un deget în gura copilului, iar cînd copilul prinde degetul scoate sanul; apoi unge cu lapte de mamă pe mamelon şi lasă sanul la aer pană se usucă mamelonul.
Semne care arată că bebeluşul nu este aşezat corect:
– Sfarcurile sunt plate sau increţite la sfarşitul alăptării.
– Simţi durere la nivelul mamelonului şi la sfarşitul alăptării.
– Blocarea unui canal de lapte sau umflarea sanilor din cauza pompării insuficiente sau a alăptării.
Poziţii pentru alăptare
Sunt multe poziţii pentru alăptare pe care le poţi adopta. Este indicat să schimbi des poziţiile, pentru a goli sanul cat mai eficient.