24
7



    • 12 APR. 18
    • 1

    Măsuri de combatere a febrei

    24
    7



    Febra este doar o reacție de apărare a corpului împotriva unei agresiuni externe (infecții virale sau microbiene). Febra constituie un fenomen alarmant pentru multe dintre mame, mai ales datorită faptului reprezintă un simptom frecvent întâlnit în rândul copiilor de toate vârstele. Tocmai de aceea este important să știm să le măsurăm temperatura și la nevoie să le scădem febra rapid. Febra poate să apară și după administrarea unui vaccin și este considerată o reacție obișnuită a organismului.

    Măsurarea temperaturii corpului

    Temperatura se poate măsura in diferite zone ale corpului, iar febra este prezentă dacă:
    • temperatura rectală este peste 37,8 grade Celsius;
    • temperatura orală este peste 37,5 grade Celsius (recomandata > 3 ani);
    • temperatura axilară este peste 37,2 grade Celsius (recomandata >3 ani);
    • temperatura otică (la nivelul urechii) este peste 37,2 grade Celsius

    ATENȚIE există situații în care febra nu este reală:
    – febra falsă – din deshidratarea nou-născutului în primele zile de viață prin lipsa aportului lichidian corespunzător și supraîncălzire
    – hipertermia habituală – persoane sănătoase, care au in mod cvasi-fiziologic temperatura cuprinsă intre37,2-38 grade Celsius permanent sau intermitent (tulbrări de termoreglare)
    Cel mai frecvent, febra reală este însotită de semne și simptome ca: neliniște psiho-motorie, agitație, plâns neexplicat, cefalee, somnolență, dureri musculare, frisoane, transpirații.

    De retinut!
    Nu măsurați temperatura după masă, imediat după trezire, după plâns viguros, după baie, după efortul de defecație, agitație, la copilul care nu a fost hidratat corespunzător, în camere supraîncălzite, după expunere prelungită la soare (febre false prin supraîncălzire).

    Febra este:
    – redusă < 38, 5 - moderată < 40 grade - înaltă= hipertemie > 40 grade Celsius.

    În primul rând Nu intrați în panică! Este extrem de important înainte să se cheme ambulanța sau să adresați medicului de la camera de gardă – primiri urgențe să se încerce scăderea temperaturii la domiciliu. In majoritatea manualelor de pediatrie primul gest descris este acela al : DEZBRĂCARII COPILULUI.

    Aerisiți rapid camera copiilor, schimbați copiii de haine prea groase-călduroase, administrați lichide călduțe-ceai, apa plată, suc de fructe natural în cantități mici și în mod repetat, constant la intervale de 5-10 minute, astfel încât să preveniți pericolul de deshidratare.

    Măsuri pt scăderea temperaturii:

    1 – administarea de paracetamol sirop (Panadol, Eferalgan, Calpol) sau supozitor paracetamol 125 mg corespunzător greutătii copilului. Este foarte important să administrati cantitatea exactă de medicament pentru ca orice tratament subdozat nu iși face efectul.
    Panadol 120mg/5ml la 8h
    3-6 luni – 4ml x3/zi
    6-12 luni – 5ml x3/zi
    1-2 ani – 7ml x3/zi
    2-3 ani – 9 ml x3/zi
    3-6 ani – 10ml x3/zi
    6-9 ani – 14 ml x3/zi
    9-12 ani – 20 ml x3/zi
    Apoi se așteptă 30 de minute, după care se măsoară din nou temperatura. Dacă temperatura nu a scăzut se trece la etapa următoare:

    2 – administrarea de Ibuprofen ( Nurofen, Ibalgin, Ibugesic)
    Nurofen 125mg/5ml la 8h
    3-12 luni: câte 2,5 ml suspensie orală, de 3 ori pe zi.
    1-3 ani: câte 5 ml suspensie orală, de 3 ori pe zi.
    4-6 ani: câte 7,5 ml (5 ml+2,5 ml) suspensie orală, de 3 ori pe zi.
    7-9 ani: câte 10 ml (5 ml+5 ml) suspensie orală, de 3 ori pe zi.
    10-12 ani: câte 15 ml (5 ml+5 ml+5 ml) suspensie orală, de 3 ori pe zi.

    Apoi se asteptă 30 de minute și se măsoară din nou temperatura, iar dacă nici de data aceasta nu a scăzut, se pot face impachetari hipotermizante.

    Pentru a tine temperatura sub control este indicat sa se administreze alternativ la 4 ore Panadol și Nurofen.

    NU se va folosi niciodată aspirină la copilul sub 12 ani, existând pericolul de sindrom Reye.

    Medicatia antitermică se administrează conform recomandărilor medicului, NU se administrează doar la nevoie, în acest mod apar situațiile de hipertemie, când febra scade extrem de greu.

    Dacă temperatura crește și în condițiile administrării alternative de Nurofen cu Panadol atunci puteți continua cu împachetări reci.

    3. Novocalmin (supozitoare) – 50mg/kg/zi, (in 2 sau 3 prize zilnice) – este cel mai eficient antitermic medicamentos.

    ATENTIE: Pericolul cel mare al acestui medicament îl reprezintă agranulocitoza – o afectare a măduvei
    ( se administrează doar la recomandarea medicului și în cazuri în care cand febra nu cedează la antitermicele uzuale sau la impachetări)

    4. Diclogesic ( diclofenac – supozitoare 12,5 mg)

    5. Impachetări reci – cele mai eficiente metode de scădere a febrei rămân cele clasice, fizice: impachetarile hipotermizante. Impachetările nu se fac nici cu oțet în șosete – pericol de insuficiență renală, nici cu spirt, alcool – pericol de coma alcoolică!), ci cu ajutorul unui cearceaf ud la o temperatură potrivită, călduț , înfășurat în jurul trunchiului până când acesta se încălzește și este înlocuit cu un altul. Nici unul din leacurile băbești nu aduce beneficii, ci poate doar să ducă la apariția intoxicației acute cu alcool din cauza absorbției extrem de rapide a spirtului/otetului transcutanat. Se învelește copilul complet (inclusiv cap, piept și antebrate, rămâne afară din cearsaf, doar fața). Schimbați cearsaful la 5 minute, de 3-4 ori, la rând, până când temperatura corporală a scăzut sub 38 grade! Metoda „cearceafului”  are la bază un principiu al fizicii: cedarea căldurii de la un corp mai cald-copilul- la un obiect mai rece – cearceaful ud.
    Prin împachetări repetate se poate obține scăderea eficientă a temperaturii.
    Acelasi efect benefic îl au băile calduțe – ar trebui să se inceapă cu o temperatură cu doar 2 grade mai scăzută decât temperatura corpului, minima fiind 36 grade. ( mai greu de efectuat la sugar)
    După dispariția febrei se păstrează administrarea medicamentelor pentru încă 24 ore sau chiar 36 ore. Dăcă febra durează mai mult de 72 ore in ciuda administrării antitermicelor sau dacă starea generală a copilului este proastă :palid, nu primește lichide, are buzele uscate, este apatic, somnolent, chiar letargic părinții trebuie să se adreseze medicului de families au pediatru imediat.

    Nu se administrează antibiotic în prima zi de febră, mai ales dacă nu a fost văzut copilul de medic.

    Leave a reply →
  • Posted by Stanescu arabela on august 20, 2022, 6:29 pm

    Buna seara va rog ajutatima ce trebuie sa fac iam pus 3 spozitoare aucalmin 2 si un nurofer si nu i trece febra 39 si nu vrea sa inghite surop

    Reply →

Leave a reply

Cancel reply

Photostream