• Ce este cancerul colorectal?

    Cancerul colorectal sau cancer de colon și rect apare la nivelul intestinul gros și rectului (ultima porțiune de intestin prin care materiile fecale sunt eliminate în exterior). Cancerul colorectal este al doilea ca frecvență în rândul cancerelor și a doua cauză de deces prin cancer. Aceste statistici pot fi schimbate. Dacă toate persoanele în vârstă de peste 50 de ani sunt testate în mod regulat, se pot salva cel puțin 60% din bolnavi.

 

  • Cine se poate îmbolnăvi de cancer de colon?

    Cancerul colorectal afectează în egală măsură atât bărbații cât și femeile. Riscul de cancer colorectal crește cu vârsta. Cel mai frecvent se întâlnește la persoanele în vârstă de peste 50 de ani.

 

  • Simptome cancer de colon

     

    Semnele si simptomele cancerului intestinului gros pot varia de la cantitati microscopice de sange in scaun pana la modificarea tranzitului intestinal. Cele mai frecvente simptome ale cancerului intestinului gros includ:

    – sangerare rectala (scaun cu sange)

    – modificarea tranzitului intestinal dureri sau crampe abdominale

    – anemie fara o explicatie

    – pierdere inexplicabila in greutate.

    Cancerul intestinului gros este diagnosticat cel mai frecvent la persoane cu varsta peste 50 de ani. De aceea, este recomandat ca toti cei care manifesta simptome ce pot indica un posibil cancer sa se prezinte imediat la medic. Una dintre cauzele principale incriminate pentru cresterea numarului de cazuri de cancer al intestinului gros este atitudinea generala a publicului.

    „Oamenii evita sa mearga la medic pentru ca le este jena sau frica. Statistic, la nivel mondial, 93 din 100 de persoane pot fi salvate daca sunt diagnosticate precoce, prin control periodic! Din pacate, rusinea ii impiedica pe cei care prezinta primele simptome sa apeleze la medic”, a declarat Cezar Irimia, Presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania

 

  • Testarea salvează vieți!

    Comisia Europeană recomandă screening-ul populației din grupa de vârstă 50-74 ani prin testarea hemoragiilor oculte din materiile fecale, anual sau la 2 ani. Cancerul colorectal începe de obicei cu un polip. Polipul este o masă anormală de țesut. Cu timpul polipul se poate transforma în cancer. Un test simplu poate identifica polipul și îl poate îndepărta înainte de a se transforma în cancer. De asemenea, depistarea timpurie a cancerului prin testare poate crește șansele de vindecare.

    Prevenire Potrivit European Cancer Society, primele cinci masuri indicate pentru prevenirea cancerului intestinului gros sunt:

    – efectuarea in mod regulat a analizelor specifice pentru depistarea precoce a cancerului intestinului gros;
    – mentinerea unei greutati corporale optime pe tot parcursul vietii;
    – adoptarea unui stil de viata active;
    – adoptarea unei diete echilibrate, cu accent pe produsele vegetale;
    – limitarea consumului de bauturi alcoolice.

  • AFLĂ CUM TE POŢI ÎNSCRIE !

    Înscrierea la un medic de familie este foarte uşoară. Iată care sunt documentele de care aveţi nevoie...
    Afla mai multe
  • BUCURĂ-TE DE AVANTAJE!

    Vrei să ştii care sunt avantajele de care beneficiezi dacă eşti înscris pe lista Dr. Diana Enăchescu?
    Afla mai multe!
  • PROGRAMEAZA-TE ONLINE

    Luni, Miercuri   14:00 - 19:00
    Marţi, Joi, Vineri  09:00 - 14:00
    Fa-ti online o programare!
    • Test Hemocult

       

      Dacă ai peste 50 de ani, mergi la control!