• Programul de Prevenție a Cancerului de Col Uterin in cadrul Cabinetului Dr. Diana Enăchescu

     

    Medicul tău de familie este la fel de responsabil pentru sănătatea ta ca și tine. De aceea nu mai asteptăm să vii tu la noi, ci am demarat o campanie de prevenție și vaccinare anti HPV. Femeile active sexual indiferent de vârstă sunt așteptate la medicul de familie pentru a efectua un examen citologic Babes – Papanicolau, iar pentru fetele intre 11 si 14 de ani se poate face gratuit imunizarea impotriva virusului Papilloma Uman.

    Programul de vaccinare anti HPV cuprinde:

    1. Consultatie pre-vaccinare.

    2. Vaccinarea propriu-zisa. Procedura consta in efectuarea a trei doze cu frecvente diferite in functie de tipul de vaccin ales.

    3. Monitorizarea potentialelor reactii adverse.

    4. Mesaj pe telefonul mobil de reamintire inaintea efectuarii dozelor 2 si 3.

     

  • Campanie de prevenție si vaccinare anti-HPV

    Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare impotriva HPV si screening periodic. NU amana vizita la medicul de familie si efectuarea unui test Babes Papanicolau!

Informații cu privire la cancerul de col uterin

 

 

  • Ce este cancerul de col uterin?

    Cancerul de col uterin este o tumoră malignă care se dezvoltă din celulele situate pe suprafaţa interioară a colului uterin. Cancerul de col uterin ramane o problema importanta de sanatate publica in Uniunea Europeana, avand o incidenta de la 4.7 la 22.31 si rata de mortalitate cuprinse intre 1.1 si 13.7 la 100000 femei.

    In Romania sunt depistate, anual, peste 3.000 de cazuri noi de cancer de col uterin, numarul total al pacientelor aflate in evidenta este de aproximativ 40.000. Rata de mortalitate a celor care sufera de aceasta maladie este in tara noastra de 18,3%, adica de 4 ori mai mare decat in restul Uniunii Europene.Lipsa de informare si de educatie pentru sanatate au ca rezultat prezentarea tardiva la medic, tratamente agresive, suferinta, deprecierea calitatii vietii pentru paciente, familii, institutii si societatea in ansamblu.

    Programele organizate de depistare precoce, implementate in multe tari UE au determinat reducerea substantiala a cancerului de col uterin. Cu toate acestea, acest tip de cancer ramane o maladie frecventa in tarile UE si impune imbunatatirea masurilor preventive.

  • Cauzele apariției cancerului de col uterin

    Cancerul de col uterin este cauzat de infectia persistenta cu Virusul Papilloma uman/human papillomavirus (HPV). HPV (Human Papiloma Virus) este unul dintre cele mai raspandite virusuri cu transmitere sexuala din lume. Conform statisticilor 8 din 10 femei active sexual contracteaza acest virus ce poate determina aparitia cancerului de col uterin. Adica 80% dintre femei vor dobandi o infectie cu HPV la un moment dat in viata!

    Exista cel putin 14 tipuri HPV cu potential oncogenic. Acestea pot fi legate si de aparitia cancerulului penian la barbati, a cancerelor vaginal si vulvar la femei, precum si a cancerelor anal, orofaringian, laringian la ambele sexe.

    Infectia cu HPV determina:

    * 90% din cauzele de cancer anal

    * 40% din cauzele de cancer al organelor genitale externe (vulva,vagin)

    * 12% din cauzele de cancer orofaringian

    * 3% din cauzele de cancer oral

    In cadrul tipurilor oncogenice, HPV16 si HPV18 sunt considerate cele mai importante si au fost identificate in aproape 75% din cazurile de cancer de col uterin.

    Asa numitele tipuri HPV de “risc mic” sunt rareori implicate in cancerul de col uterin, dar pot determina alte imbolnaviri. In particular, infectiile cu HPV6 si HPV 11 sunt cauza principala a verucilor genitale.

  • Vaccinuri disponibile pentru prevenirea cancerului de col uterin

    In prezent sunt disponibile doua vaccinuri HPV profilactice, inregistrate de Agentia Europeana a Medicamentului, si anume:

    * Gardasil (Merck) care tinteste tipurile HPV 6, 11, 16, 18. Este eficient împotriva tipurilor de virus 16 şi 18 – tipurile care pot cauza cancer, şi împotriva tipurilor 6 şi 11 – tipurile care, cel mai des, cauzează condiloamele genitale. Vaccinarea se realizează în 3 etape: prima doză, la 2 luni – a doua doză şi la 6 luni – a treia doză.

    * Cervarix (GlaxoSmithKline) care tinteste tipurile HPV 16 si 18 – este proiectat pentru vaccinarea fetelor şi a femeilor tinere cu vârsta între 9 şi 26 de ani. Vaccinarea se realizează în 3 etape: prima doză, la 1 lună – a doua doză şi peste 6 luni – a treia doză.

    Vaccinarea fetelor înainte de debutul vieţii sexuale creşte eficienţa vaccinării. S-a demonstrat ca aceste vaccinuri asigura protectie de aproape 100% impotriva neoplaziei intraepiteliale de gradul 2 sau 3 (CIN 2/3) cauzata de HPV16 si/sau HPV18 la femei care nu au prezentat expunere anterioara vaccinarii la aceste tipuri. In orice caz, vaccinurile nu ofera protectie femeilor infectate cu oricare tip HPV la momentul vaccinarii; de aceea vaccinarea devine efectiva doar daca se administreaza fetelor inaintea debutului sexual.

    Tari precum Anglia, Suedia si Olanda, au decis vaccinarea fetelor de 12 ani. HPV si screening al populatiei prin testul Papanicolaou (Pap) Testarea pentru ADN HPV, reprezinta o alternativa la testul Pap si o metoda de diagnostic recomandata in cancerul de col uterin. Testarea ADN HPV este mai sensibila (90-95%) decat citologia insa este mai putin specifica decat citologia.

Campanii de prevenire a cancerului de col uterin

  • STOP Cancer de Col

     

    Prevenţia este cel mai bun tratament. Pentru informaţii suplimentare adresează-te medicului ginecolog, pediatru sau medicului de familie. Sună la + 021 207 00 99 Luni – Vineri, 9:00 – 20:00, tarif normal.

  • Lupta împotriva cancerului de col uterin

    Campania este inițiată de Coaliția de Prevenire a Cancerului de Col Uterin in Romania cu scopul informarii cu privire la metodele de preventie a cancerului de col prin depistare precoce si vaccinare impotriva HPV.