0
0



    • 09 SEPT. 14
    • 0

    APNEEA IN SOMN

    0
    0



    Apneea in somn este o tulburare serioasă a somnului care apare atunci când respirația unei persoane este întretuptă în timpul somnului. Personele cu apnee în somn netratată suferă de întreruperi a respirației in mod repetat în timpul somnului, uneori de sute de ori , iar aceasta întreupere poate dura de la câteva secunde până la 2 minute.

    Acest lucru duce la scăderea oxigenului din sânge, cauzează dureri de cap și oboseală în cazul fericit, iar, în cel mai rău caz, apneea în somn, poate cauza moartea.

    În timpul apneei, volumul plămânilor nu se schimbă deoarece nu are loc mișcarea mușhilor respiratori. Cu toate că nu mai are loc schimbul de gaze dintre plămâni și mediul exterior, respirația celulară nu este afectată dacă apneea este de scurtă durată.

    Apneea în somn este asociată cu o varietate de alte afecțiuni medicale cronice, inclusiv hipertensiunea arterială, obezitate, boli de inimă și accidente vasculare cerebrale.

    Există două tipuri de apnee în somn:

      • Apnee de somn obstructiva (OSA): Cea mai comună dintre cele două forme de apnee, aceasta este cuzată de un blocaj al căilor respiratorii, de obicei, atunci când țesutul moale din partea din spate a gâtului se lasă în timpul somnului.
      • Apnee de somn centrala : Spre deosebire de ”apneea obstructivă de somn”, caile respiratorii nu sunt blocate, dar creierul nu reușește să trimită semnale mușchilor din aparatul respirator iar ca urmare apar instabilități la nivel de centru de control respirator.

    Cine este expus la riscul de a face apnee în somn?

    Apneea în somn poate afecta pe oricine, la orice vârstă, chiar și pe copii. Factorii de risc în urma cărora poate apăre apneea în somn:

      • Fiind de sex masculin;
      • Excesul de greutate;
      • Având vârsta peste 40 de ani;
      • Având o dimensiune mare la gât (femei: 16 cm sau mai mare, bărbați: 17 cm sau mai mare);
      • Personele care au o istorie în familie de apnee în somn;
      • Osul maxilarului mic, amigdalite mari, o limbă mare;
      • Reflux gastroesofagian;
      • Alergii, obstrucție nazală cauzată de o deviație de sept sau probleme ale sinusurilor;

    Care sunt efectele secundare ale apneei în somn ?

    Daca este lăsată netratată, apneea în somn , poate duce la un număr mare de probleme de sănătate, precum:

    –> Bătai neregulate ale inimii, atacuri de cord și insuficiență cardică. Insuficiența crdiacă este incapacitatea inimii de a furniza suficient oxigen pentru organism.

    –> Scăderea cantității de oxigen în sânge pe timpul nopții care duce la o creștere a tensiunii arteriale.

    –> Accident vascular cerebral, este cauzat atunci când creierul nu primește suficient oxigen.

    –> Deficit de atenție / Tulburare Hiperkinetică (ADHD).

    –> Performanță slabă în activitațile de zi cu zi , la locul de muncă. Slabe performanțe academice la copii și adolescenți. Atenție distributivă scăzută.

    –> Somnolență și oboseală ce crează un risc mare de accidente.

    –> Depresie.

     Pentru a se stabili diagnosticul de apnee in somn pacientul trebuie sa se adreseze la recomandarea medicului de familie unui laborator de somnologie.(- Laborator somnologie București)

    Summary
    Article Name
    APNEEA IN SOMN
    Description
    Apneea in somn este o tulburare serioasă a somnului care apare atunci când respirația unei persoane este întretuptă în timpul somnului.
    Author
    Leave a reply →

Leave a reply

Cancel reply

Photostream

Summary
Article Name
APNEEA IN SOMN
Description
Apneea in somn este o tulburare serioasă a somnului care apare atunci când respirația unei persoane este întretuptă în timpul somnului.
Author